Механизмът Разговорите за механизма на ротацията изглежда ще продължават до момента

...
Механизмът Разговорите за механизма на ротацията изглежда ще продължават до момента
Коментари Харесай

Ротацията: Как и кога? Какво се знае до момента?

Механизмът

 

Разговорите за механизма на ротацията наподобява ще не престават досега на самото й случване. На първо място ще се прецизира да стане това - появиха се гласове, че това би трябвало да стане с мандата на ПП-ДБ, само че от ГЕРБ са безапелационни, че това е “ненужно смешно упражнение ”. 

 

" Аз избирам да се случи с нашия мандат, само че това не е обсъждано. Всъщност това не е изговорено ”, разяснява Настимир Ананиев преди седмица.

 

“Преди 9 месеца хората, които подкрепяха Политическа партия и Демократична България, не желаеха да повярват, че не са първи. Сега към този момент всичко е друго, излишно и смешно е упражнението Мария да одобри мандата и след няколко дни да го върне ”, сподели Бойко Борисов.

Политически анализатори към този момент показаха, че ротацията би трябвало да се случи с мандата на партия ГЕРБ, с цел да е ясно кой ще носи отговорност за ръководството, след 6 март. 

 

А другояче - ротацията ще се случи като министър председателят акад. Николай Денков подаде оставка в пленарна зала, тя бъде призната и се премине към конституционната процедура с връчването на мандатите при президента. Необходими по-късно са още две гласувания в Народното събрание - на нов министър председател и на нова конструкция и състав на Министерския състав.

 

Рокадите

 

Рокади в кабинета ще има. Заявките са направени и от двете страни като съгласно желанията това ще се случи след п редварителна оценка на работата на обособените министри . Първо на диалози ще се съберат премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. 

 

" Вече разполагам с информация за тяхната работа и ще я показва на Мария Габриел. Ако би трябвало - въпросът ще бъде разискван с партийните водачи ", съобщи през вчерашния ден акад. Николай Денков. 

Към почналите през днешния ден работни срещи сред партиите в ръководещото болшинство ще се причислят на следващия ден и Денков и Габриел.

Кои министри съответно ще бъдат заменени - не се знае сигурно. Ясно е, че измененията ще се осъществят по взаимно единодушие, съгласно поръчките и на двете страни. Посочване на имена няма да има. 

 

Асен Василев ще остане финансов министър , в случай че от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, съобщи през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Всъщност името му се завъртя като възможен вицепремиер, само че настройки за такава смяна наподобява няма.

 

Вчера се заприказва, че той може да стане втори вицепремиер.:

 

" Асен Василев е ярка фигура. Би могъл да бъде вицепремиер. Ако бъде посочен, ще го подкрепим ".

 

По-късно министър председателят акад. Николай Денков съобщи:

 

" Предлагахме в действителност втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава не се съгласиха, в този момент вършат такова предложение. Няма нищо неприятно ".

 

Днес Борисов също удостовери, че при предходният опит Асен Василев да стане вицепремиер, ГЕРБ не са дали поддръжката си, което приказва, че този вид отпада. 

 

“По съглашение имаме ясни правила с сътрудниците. Двете съществени фигури в изпълнителната власт са Денков и Габриел ”, уточни Борисов. 

Възможно е главата си да загуби, макар че самият той не вижда пропуски в работата си. Пред Българска национална телевизия той уточни, че в подопечното му ведомство работата върви добре.

 

" В Министерството на спорта работата върви добре. Дали един министър ще остане или не ще бъде гледано на база какво неговото ведомство е свършило по управническата стратегия. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този лист ”, изясни Илиев.

 

Според него за 7-те месеца Министерството на спорта е свършило безусловно всичко по управническата стратегия като се изключи една единствена точка за научноизследователски център, което е планувано да стане през юни 2024 година.

 

Борисов обаче заприказва за корупционния скандал в спортното ведомство, който може и да вземе главата на спортния министър.

 

“Това, че аз не одобрявам някои министри, не значи, че би трябвало да са заменени. Когато си в едно некоалиционно семейство, има значение и какво споделят другите. Изчаквам разбора на Денков и Габриел. Имаме управническа стратегия. Ако в някое министерство има корупция, както в спортното министерство, ще го сложим под въпрос ", уточни водачът на ГЕРБ.

 

 

Самият той съобщи, че самичък е решил да напусне поста си след ротацията. Румен Христов от Съюз на демократичните сили уточни през вчерашния ден обаче, че остава отрицателната оценка върху работата му поради свадите с УМБАЛСМ “Пирогов ”.

 

Спекулира се и с министрите-анонимници - тези, които не са познати на обществото, тъй като не са били задоволително дейни в работата си.

Засега наподобява спокойни могат да бъдат транспортният министър Георги Гвоздейков и районният министър Андрей Цеков

 

Въпросът с вътрешния министър Калин Стоянов не основава напрежение над повърхността, макар че поради свадите с митинга против управлението на БФС и полицейското принуждение против протестиращи. Именно тогава се заприказва за това чий тъкмо министър е Стоянов като от ГЕРБ се оповестиха в негова отбрана. 

 

Възможно е постът си да резервира и министърът на електронното ръководство Александър Йоловски , който също разбуни духовете в сглобката, само че не загуби поста си, макар свадите с отчета на ДАНС и машинния избор на изборите. Йоловски се оплака от закани и изиска да му бъде назначена защита. 

 

Така или другояче Борисов даде обещание да няма внезапни придвижвания в нежното ръководство и заприказва, че рокадите в кабинета ще стават единствено по взаимно единодушие. Какво следва - занапред ще излиза наяве. Така или другояче всички повтарят - до момента в който всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР